Share on Facebook Megosztom az oldalt

Nálam:

Kép

Kép

Kapcsolat:
info@piercingkerdesek.hu

Utókezelés letöltése:A piercingek utókezelésének letöltése


A piercing hatása az egészségre
 
A piercingek többnyire biztonságosak, és nem okoznak egészségkárosodást.
Leginkább elõforduló probléma a fémallergia.
Környezetünkből folyamatosan kerülnek idegen anyagok a bőrünkre, s egy kisebb részük fel is szívódik. A bőrben az idegen anyagokat a sejtek felveszik és lebontják, így az egész jelenség észrevétlen marad számunkra. Ha viszont a szervezet védekezőrendszere túl hevesen reagál az idegen anyagok bekerülésére, akkor a bőr viszketni kezd, kipirosodik, sőt súlyosabb esetben nedvezik vagy fel is hólyagosodik. Ezt allergiás bőrgyulladásnak, a gyulladást kiváltó anyagokat pedig allergéneknek nevezzük.

A fémallergia az immunrendszer tévedése.
A szervezet immunrendszere a fématomokat önmagukban nem is veszi észre. A fématomok azonban kapcsolatba kerülnek a szervezet saját fehérjéivel, és azokat módosítva új, a szervezet számára idegennek tűnő anyagot állítanak elő. Ez ellen az anyag ellen védekezik a szervezet, aminek látható jele a bőrpír, kellemetlen tünete a viszketőégő érzés az érintett területen.
Érthető az eddigiekből, hogy miért csak ritkán okoznak gondot a nemesfémek: éppen azért hívják őket nemesnek, mert nem könnyen lépnek kapcsolatba más anyagokkal így a szervezet saját fehérjéivel sem. A fémallergiások is viselhetnek 18 karátos aranyat (ebben gyakorlatilag nincs nikkel), de sokszor a 14 karátos ékszer sem okoz gondot, amely tartalmaz ugyan nikkelt, de nagyon csekély mennyiségben.
Ha a fülbevaló behelyezése után gyulladás alakul ki, az már lehet az allergia jele, de lehet fertőzés eredménye is.

Az allergia nem múlik el. Akiről tehát egyszer már kiderült, hogy fémallergiás, ne kísérletezzen, mert a hajlama csak erősödik.

Az orvosi fémbõl készült ékszerek kis százalékban tartalmaznak nikkelt, ami allergizálhat. Ezért ajánlott minél jobb minõségû anyagból (316L, titán vagy bioplast) készült ékszert viselni. Az aranyból készült ékszernél fontos, hogy csak a nagyobb tisztaságú a megfelelõ, mert pl. 14K arany 58,5 %-a arany és a további 41,5 %-ban ötvözõanyagként réz is található, ami esetleg elszínezõdhet és ez is fémérzékenységet válthat ki. Ezért nem biztos, hogy az arany jó választás, kivéve ha csak a fejrész arany a szár pedig nemesacél vagy titánium. Az ékszerboltokban ezüstpiercingnek eladott piercingekrõl is ugyan ez mondható el, a szár és a lezáró golyó orvosi fémbõl készül, amit nyilván nem fognak neked reklámozni, hiszen te ezüstért fizetsz.Egyedi megrendelésre természetesen készítenek ezüst piercinget, de tudnod kell, hogy mivel az ezüst puha fém, a száron lévõ menet csak néhány fel és letekerést bír, aztán elkopik és nem fogod tudni többet használni.

A CT vizsgálat, tüdőszűrés, vagy más röntgen felvétel elkészítését a piercingek nem zavarják. A fém röntgenárnyéka természetesen rajta lesz a felvételen, de ez a kis méretek miatt nem okozhat hátrányt a felvétel kiértékelésében.
Az MR vizsgálat során a testben lévő piercingek különös figyelmet igényelnek. A mágnesezhető és/vagy áramot jól vezető fémek erősen felmelegedhetnek, akár égési sérülést is okozhatnak valamint elmozdulhatnak, ezért a hagyományos piercingeket el kell távolítani a vizsgálat előtt. Azonban a titánból készült piercing nem mágnesezhető és gyenge áramvezető , ezeknél nincsen ilyen veszély, az MR-ben elvileg veszélytelenek.

Senki sem egyforma, mindenki szervezete másként reagál a piercingre. Ezért a leírtak alapján el kell mondanom, hogy bizony a piercing behelyezés és viselés kockázatai közé tartozik, hogy
hosszantartó gyulladás esetén vadhús alakulhat ki,   a bőr elszineződése esetleg tartósan megmaradhat. Ez elöfordulhat fémallergiától, az ékszer minöségétöl ( gagyit sose vásárolj!!!) ill. a nem megfelelö utókezelés,  sterilitás hiánya miatt!
Ezek az ékszer időben történő végleges eltávolításával elkerülhetők.
Ennek a kockázatát be kell vállalnod vagy ne szúrass. Ezért fontos a piercerrel való kapcsolattartás.